Columns

En dan, opeens: lecanemab

Een doorbraak blijkt geen oerknal te zijn, maar een gewone woensdag waarop de volharding van een eeuw aan onderzoek een eerste vrucht afwerpt.
08/10/2022/door jetskevanderschaar

Op1: aducanumab goedgekeurd in de VS

Met Philip Scheltens was ik te gast bij Op1 om te praten over aducanumab, een nieuw medicijn tegen alzheimer, dat in de VS is goedgekeurd.
08/06/2021/door jetskevanderschaar

‘Niemand hoeft het te weten’

Haar verhaal grijpt me bij de keel, omdat ik weet hoe moeilijk het is om steun te vinden, als je wordt afgeraden om te praten en de stilte je isoleert.
21/11/2020/door jetskevanderschaar

ALZ – Een sprankje hoop of gelukzalige onwetendheid

Ook dementie is beter te voorkomen dan genezen. Een van de grootste obstakels in de zoektocht naar een medicijn is een tekort aan geschikte proefpersonen.
27/02/2020/door jetskevanderschaar

Kleine schokjes hoop

'Weet je nog … dat medicijn van Biogen … dat was mislukt?’ Met moeite duw ik de woorden tussen mijn tranen door. ‘Dat werkt misschien toch.’
27/02/2020/door jetskevanderschaar

ALZ – Geestverruiming in een gongbad

Ik kan mezelf aarden met mijn blote voeten in het gras, mijn lijf onderdompelen in een gongbad en mijn geest verruimen in een yurt - tegen betaling is dit ook op afstand mogelijk.
18/11/2019/door jetskevanderschaar

NRC-XTR – Innovatie vraagt bovenal moed

Het begint bij ons. Als we erin dúrven te geloven en daar ook naar handelen, wordt het onmogelijke mogelijk. Zo kwamen we immers ook op de maan.
13/09/2019/door jetskevanderschaar

ALZ – In het zoeklicht van de media

Vaak zijn de reacties overweldigend en hartverwarmend positief. De meeste althans. Maar ik krijg ook die andere, scherp en pijnlijk, als zout in een open wond.
05/09/2019/door jetskevanderschaar

ALZ – Over het nut van aso’s en gezonde levensstijl: wat ik leerde op de internationale alzheimerconferentie in LA

Veel aandacht voor gezonde levensstijl: een combinatie van verantwoord eten, genoeg bewegen, mentale en sociale activiteit, matig drinken en niet roken.
05/08/2019/door jetskevanderschaar
Toon meer

Volg mij