Generation Glamour: de 100 leukste, stoerste & inspirerendste vrouwen van dit moment

Januari 2014: Glamour Magazine is jarig en viert dit met de 100 leukste, stoerste & inspirerendste vrouwen van het moment! Na honderd nummers is Glamour de ‘runway for a new generation’ en dit zie je op alle 260 (!) pagina’s van het Big Birthday Issue terug. Zo interviewden de editors maar liefst 100 schrijvers, actrices, modellen, business chicks, kunstenaars en fotografen over hun carrières, lefmomenten en doelen. Waaronder ik! Een grote eer en dito belevenis.

Met foto en verhaal in de Glamour

colgategenerationglamourlogoJongeren meenemen naar een ontwikkelingsland om zo – door een combinatie van vrijwilligerswerk, samenwerken met leeftijdsgenoten en avontuurlijke activiteiten – iets bij te dragen aan hun wereldbeeld. Jetske van der Schaar (33) is oprichter van Worldmapping, die dat mogelijk maakt.

Het idee

“Na mijn opleiding had ik het plan om te gaan reizen, het liefst naar Afrika. Maar ik wilde tegelijkertijd iets doen. Dus deed ik daar vrijwilligerswerk en dat maakte zoveel indruk dat ik ermee verder wilde. Die stichting, die ik naast mijn werk in de ICT runde, is later uitgegroeid tot een organisatie die vrijwilligerswerk aanbiedt voor achttienplussers. De vrijwilligers die mee waren geweest zeiden echter: had ik dit maar gedaan toen ik jonger was. Het is zo’n vormende ervaring en nu heb ik alle belangrijke beslissingen in mijn leven al gemaakt. Het leek ons daarom te gek om jongeren (van 14 t/m 18 jaar, red.) mee te nemen naar ontwikkelingslanden en op die manier iets te kunnen bijdragen aan hun wereldbeeld. De huidige favoriete vakantieplek van jongeren is Chersonissos. Maar als onze toekomstige volwassen generatie moeten jongeren toch meer meemaken dan comazuipen in Griekenland?”

Boost voor je zelfvertrouwen

“Jongeren zijn mijn rolmodel. Omdat ik onder de indruk ben van hoe zij in het leven staan. Ze groeien nu op in de crisis en krijgen van huis uit mee dat als ze iets willen, ze er zelf achteraan moeten gaan. Papa en mama geven het niet meer. Bijvoorbeeld: een meisje van veertien dat zorgt dat ze op de lokale tv en in de krant komt om geld in te zamelen voor haar grote droom. Als je dan ziet hoe ze terugkomt, haar ervaring deelt met de mensen om haar heen en hoe haar zelfvertrouwen een boost heeft gekregen, dan denk ik: ik wil dit en meer. Dat is wat het voor mij leuk maakt.”

Missie

“Jongeren uitdagen om hun grenzen te verleggen en hun wereld te vergroten, dat is mijn missie. Dat doe ik ook bij mezelf door steeds dingen te kiezen die onmogelijk lijken. Als iemand zegt: dit kan niet, dan is dat voor mij extra motivatie om het juist voor elkaar te krijgen. Toen we net begonnen zeiden mensen: je kunt echt geen jongeren van veertien meenemen naar een ontwikkelingsland. Dan ga ik alleen maar laten zien dat het wél kan.”