‘Helden van Zuid-Afrika‘ gaat over mijn ervaringen met straatkinderen in en rond Durban. Ik schreef het op verzoek van één van hen. De Boekenmakers gaven ons verhaal uit in 2010 en sindsdien is het met lovende woorden ontvangen. Inmiddels zijn al meer dan 3000 exemplaren verkocht. Als je de prachtig vormgegeven versie online bestelt, gaat bijna je hele uitgave rechtstreeks naar het goede doel!
‘In anderhalve dag uitgelezen. Wat een beleving! Nooit gedacht dat ik mij door middel van het lezen van een boek, mij daadwerkelijk in Afrika kon bevinden.’
‘Een erg meeslepend verhaal dat me meerdere keren ’s nachts heeft wakker gehouden omdat ik niet kon ophouden met lezen. Zeker een aanrader, voor iedereen!’
‘Het heeft een geweldige indruk op mij achter gelaten en ik zal het nog meerdere keren lezen. Zo boeiend, zo indrukwekkend, zo liefdevol, zo enthousiast.’
Het verhaal achter het verhaal
In 2003 reisde Jetske van der Schaar voor het eerst naar Zuid-Afrika.
‘Iets van de wereld zien was mijn doel, maar ik wilde het niet alleen bij kijken houden,’ vertelt ze. ‘Ik had me voorbereid op het ergste. Maar binnen drie maanden stelde ik mijn wereldbeeld bij. Afrika is niet zielig en vrijwilligerswerk is leuk!
Ik werd geconfronteerd met ellende, armoede, ziekte, cultuurverschillen en taalbarrières, maar dat was niet het moeilijkste. Ik had de mensen leren kennen en was van hen gaan houden. Het lukte me niet om hen bij het verlaten van dit continent de rug toe te keren.’
Dus ging ze terug in 2007. Ditmaal werkte ze enkele maanden met straatkinderen. Haar ervaringen legde ze op indrukwekkende wijze vast op haar weblog, die tijdens en na haar verblijf in Zuid-Afrika tienduizenden keren gelezen werd.
Jetske: ‘Op een dag leerde ik Simphiwe kennen. Hij was toen twintig, maar had al een leven vol ellende achter de rug. Toch had hij een enorm positieve levensinstelling. Op mijn vraag of ik iets over hem op mijn weblog mocht zetten, antwoordde hij dat dat goed was: “Maar,” voegde Simphiwe toe, “weet je wat jij moet doen? Jij moet een boek schrijven!”
Ik zag allerlei bezwaren waar Simphiwe helemaal niets van begreep. Was ik dan niet afkomstig uit het land van de onbegrensde mogelijkheden?’
Waargebeurde verhalen.
Over en voor de Helden van Zuid-Afrika.
Uitgebracht door Uitgeverij De Boekenmakers in 2010.
Vanuit oprechte betrokkenheid schetst de auteur een eerlijk en verrassend positief beeld van de mensen die ze ontmoet. Leer ze kennen en laat je inspireren door de regenboognatie.
De opbrengst komt ten goede aan het werk van Be More.
Al meer dan 3000 exemplaren zijn verkocht.
Eenmaal terug in Nederland bleef het verzoek van Simphiwe knagen, dus ging Jetske aan de slag. In november 2009 belde uitgeverij De Boekenmakers.
Jetske: ‘Ze hadden mijn manuscript gelezen en wilden het graag uitgeven. Maar kon ik het twee keer zo maken, het liefst binnen twee maanden? Al hadden ze gevraagd om het in braille te schrijven, dit was een kans en die moest en zou ik grijpen’.
Opnieuw nam Jetske verlof en keerde terug naar Zuid-Afrika. Om extra materiaal te verzamelen voor haar schrijversdebuut. En om Simphiwe te vertellen dat zijn boek er zou komen.
‘Als reactie op mijn verzoek dat ik het een eer zou vinden als hij het voorwoord voor zijn rekening wil nemen, heeft hij een hele nacht gewerkt. Ik koester het resultaat,’ vertelt Jetske. ‘Simphiwe is de eerste Zuid-Afrikaan die over mij schrijft, in plaats van andersom.’
Op 24 april 2010 verscheen Jetske’s debuut Helden van Zuid-Afrika.
Kort daarna richtte Jetske haar eigen organisatie op. Worldmapping neemt jongeren mee op expedities naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Deze uitdagende groepsreizen brengen hen in aanraking met vrijwilligerswerk, lokale leeftijdgenoten en avontuurlijke activiteiten. Zo worden ze gestimuleerd om hun grenzen te verleggen en hun wereld te vergroten.
Recensies en een voorproefje
‘Het wezenlijke verschil tussen leven versus overleven is een van de grootste contrasten die Jetske in haar subtiel aan het licht brengt. Bij vlagen schetst het boek een pijnlijk en lelijk schilderij van de hardheid van de samenleving, de enorme uitdagingen die Zuid-Afrika nog voor zich heeft en hoe bijzonder het verschil is dat vrijwilligers hierin kunnen maken. Het verschil dat een meisje als Jetske maakte.’
‘Tussen alle verhalen door over de voetbalhelden van Afrika schets Jetske van der Schaar een haarscherp beeld van de echte ‘Helden van Zuid-Afrika’. In korte aangrijpende impressies, die geen moment sentimenteel worden, beschrijft ze haar ontmoetingen met de kinderen op straat en in opvangtehuizen, met de hulpverleners en de ‘omstanders’. Over hun leven, maar vooral hun overleven.
Niet van het soort dat Afrika bevestigt in haar zieligheid en de vrijwilliger een gevoel geeft van onmisbaarheid. Noch van het soort dat met een hang naar nostalgie de ‘schone eenvoud’ van Afrika ophemelt. Het is een verhaal over jonge mensen die het zelf maar uit moeten zoeken in een verwarde samenleving, over de veerkracht van Afrika, maar ook gewoon een verhaal over het leven.
Een must voor iedere student of vrijwilliger die naar Afrika gaat.’