Isle of Dogs


Na de literaire Odyssee van de kat is er nu ook de filmische Odyssee van de hond, die zich afspeelt in een futuristisch Japan, waar een epidemie van hondengriep en snuitkoorts is uitgebroken in het fictieve Megasaki City. Burgemeester Kobayashi besluit daarop om alle trouwe viervoeters te verbannen naar een nabijgelegen vuilstorteiland. Te beginnen met Spots, de persoonlijke bewaker en beste vriend van zijn twaalfjarige beschermeling Atari. Maar er is meer aan de hand. ‘Somebody is up to something.’
De stop-motion animatie tekent zich af in een adembenemend decor van braakliggend terrein met een verlaten kerncentrale en een vervallen pretpark, waar een bouwwerk van opgestapelde lege flessen doet denken aan een kathedraal met ramen van glas-in-lood.
Ondanks Kobayashi’s brute regime onderneemt de Atari een heroïsche quest om zijn geliefde Spots te vinden en de verbannen huisdieren te helpen, met subtiele humor, herkenbare karakters en opvallende paralellen met de realiteit – waar mensen soms worden behandeld als honden.
Zelfs als je meer van katten houdt, ga je overstag zodra je de titel uitspreekt: ‘I love dogs’.